Hur- och när ska man använda rensband?

Ska man rensa rör, avlopp och annat så kommer man i många fall bli varse om att det är svårt att komma åt. Det är bara att öppna skåpet under ditt handfat för att förstå vad vi menar; rören är böjda, de krokar sig och de är – för en lekman – till synes sammansatta enligt ett komplicerat mönster. Kort och gott; det kan vara svårt att nå själva stoppet och det som krävs för att göra just detta är verktyg. Det finns några olika varianter på marknaden och två av de vanligaste är ett så kallat rensband och en vaskrensare.

Det vi tänkte göra här är att gå igenom lite kring hur man ska använda dessa olika verktyg och gällande när man ska använda rensaband eller en vaksrensare är lite upp till var och en. Känner du dig mer bekväm med ett rensband än vad du gör med en vaskrensare så kan du också använda det. Områdena går, så att säga, ihop och vi kan tipsa om att vid svårlösta stopp prova båda teknikerna innan du ringer efter en rörmokare.

Vi kan säga att din toalett har drabbats av ett stopp och att du börjar med att använda rensband för att komma till bukt med problemet. Så här gör du:

  • Köper ett rensband. Vi är medvetna om att många aldrig sett eller hört talas om ett rensband och än mindre har ett sådant i sitt hem. Ett rensband finns hos de flesta byggvaruhus och i vvs-butiker, de kostar mellan 50-250 kronor och är i grunden en stålvajer med en krok, fjäder eller en spiral fäst på toppen.
  • Använd rensbandet. Du för ned toppen av ditt rensband i kröken på tolatten och därefter så är det bara att fortsätta föra in vajern till dess att det tar stopp.
  • Vid stoppet så börjar du dra fram och tillbaka till dess at du forcerat dig igenom detsamma.
  • Klart!

Dock. Det finns en avigsida med att använda rensband och särskilt vid toaletter. I och med att det handlar ome n stålvajer samt att det finns en spiral eller en krok på toppen så handlar det om ett hårt verktyg. Porslin däremot – det är känsligt och risken för skada kan därför finnas. Här gäller det att vara lite försiktig och samtidigt inte vara för mjuk; du måste trots allt ta dig igenom stoppet i fråga. En svår balansgång som ofta gör att nästa metod är att föredra vid stopp i toan.

Så här använder du din vaskrensare

Med en vaskrensare behöver du inte vara lika försiktig sett till att porslinet ska ta skada. Däremot så finns det risk för att vatten kommer att svämma över eller att du tar i för hårt och kanske skadar toaletten i fråga med din egen tyngd. Det har hänt; men det är inte alltför troligt att du kommer att göra det. Med detta sagt, så här använder du din vaskrensare.

  • Sikta mot kröken på toaletten
  • Tryck fast din vaskrensare där
  • Spola
  • Börja pressa vaskrensaren upp och ner
  • Proppen och stoppet kommer att lossna och försvinna.

Det finns även andra metoder och exempel på verktyg som går att använda. Många har börjat använda sin högtryckstvätt och det är också något som fungerar – förutsatt att man använder rätt instrument och inte bara spolar på måfå. Kort och gott; man följer de instruktioner som kommer på köpet. En sak som går att ta ifrån högtryckstekniken är dock följande:

  • Ta en hink vatten
  • Ställ dig högt upp – på en stol lämpligen
  • Sikta mot toalettkröken
  • Släng ner vattnet.

Trycket kommer här förhoppningsvis att få stoppet i din toalett att försvinna.

Avslutningsvis: känner du dig osäker på allt detta är det naturligtvis kloka att vända sig till ett proffs inom VVS och fråga om hjälp. Då kan du vara säker på att du får ett bra och stabilt resultat. 

vaskrensare